## **SCHEDULE OF COURSES** JUNE 18 – JULY 23, 2020

Thursday, June 18, 2020 (Pre-convention course)\*\*

8:00pm - 9:30pm 1.5hrs CE

"New COVID-19 Infection Control Guidelines for Health Professionals"

Moderator: Leslie E. Grant, DDS, MSPA

Opening Remarks: RADM Timothy Ricks, DMD, MPH, FICD

Panelists: Erin Hartnett, DNP, PPCNP-BC, CPNP; L. Faye Grimsley, PhD, CIH, MSPH; Kelli C.

 ${\sf Mack, DDS, Col. \, USAF; \, Leslie \, S. \, T. \, Fang, \, MD, \, PhD}$ 

Sponsored by Henry Schein, Inc.

Thursday, June 25, 2020 (Pre-convention course)\*\*

8:00pm - 9:30pm 1.5hrs CE

"Researchers' Cutting-Edge Approaches to Combatting COVID-19"

Co-Moderators: Janet H. Southerland, DDS, MPH, PhD; and

Keith A. Mays, DDS, MS, PhD

Panelists: Donald J. Alcendor, PhD; Kizzmekia S. Corbett, PhD; Rodney J. Hunter, PharmD,

BCOP

Sponsored by Dental Symphony

Thursday, July 9, 2020

9:00am -12:00pm 3hrs CE

Minority Faculty, Administrators & Practitioners Forum

"Refocusing Our Vision for the Future"

Moderator: Kenneth B. May, DDS, MS

Presenters: Karen P. West, DMD, MPH; Sonya G. Smith, EdD, JD; Kelli R. Johnson, JD; Ms.

Allison Manswell, MBA

Sponsored by Colgate-Palmolive, National Dental Association Foundation &

American Dental Education Association

12:30pm - 1:45pm

Student Research Update and Faculty Awards Program

Moderator: Todd V. Ester, DDS, MA

Sponsored by Colgate-Palmolive & National Dental Association Foundation

2:00pm - 4:00pm 2hrs CE

Minority Faculty, Administrators & Practitioners Research Forum

"Oral and Systemic Health for Adolescents - Our Future"

Moderator: George Taylor, DMD, MPH, DrPH

Sponsored by Colgate-Palmolive & National Dental Association Foundation

Friday, July 10, 2020

7:00pm - 8:00pm

"Billable Dental Procedures to Medical Insurance"

Chris P. Farrugia, DDS

Sponsored by CareCredit

8:00pm - 9:00pm 1hr CE

"Mastering Teledentistry for Communication with Patients and Multi-Disciplinary Health Providers"\*\*

Moderator: Kenneth B. Chance, DDS, FACD, FICD, FPFA

Paul Glassman, DDS, MA, MBA

Sponsored by Colgate-Palmolive and Aetna, Inc.

Saturday, July 11, 2020

9:30am - 10:30am 1hr CE

NDA / SNDA Global Oral Health Outreach Symposium

 $Sponsored\ by\ Colgate-Palmolive\ and\ DentaQuest\ Partnership\ for\ Oral\ Health\ Advancement$ 

11:00am - 12:40pm 1.5hrs CE

President's Symposium\*\*

"COVID-19's Call to Action: The Moral Imperative for African American Health Providers"

Welcome: Sheila L. Armstrong, DDS, FACD, FICD

Moderator: Nathan Fletcher, DDS

Special Invited National Partner: Kimberly Jeffries-Leonard, PhD, President, The Links

Guest Panelists: Helene D. Gayle, MD, MPH, Inaugural CEO of McKinsey Social Initiative; Oliver T. Brooks, MD, President, National Medical Association

Closing Remarks: Senator Cory A. Booker

Sponsored by Colgate-Palmolive

12:45pm - 1:45pm 1hr CE

"So You Want to Place Your Own Implants? A Periodontist's Perspective"

Stephen B. Towns, DDS

Sponsored by Colgate-Palmolive

2:00pm - 3:00pm 1hr CE

"Applications of Artificial Intelligence Throughout the Health Spectrum"\*\*

Moderator: Andrea D. Jackson, DDS, MS, FACP, FACD, FICO

Ravi Agarwal, DDS and Lasse Rouhiainen (Book Author, Artificial Intelligence101-things you must know today about our future)

Sponsored by Aetna, Inc.

3:15pm - 4:15pm 1hr CE

"Adhesive Dentistry Update: What's New, What's Not"

Edmond R. Hewlett, DDS

Sponsored by DentaQuest Partnership for Oral Health Advancement

Sunday, July 12, 2020

11:00am- 12:00pm 1hr CE

"Dental Ethics for a New Decade: The Power of Story"

Carlos S. Smith, DDS, MDiv, FACD

Sponsored by American College of Dentists

12:15pm- 1:15pm 1hr CE

"Oral Manifestations of Substance Abuse"

Ashley Clark, DDS and Cleverick CD Johnson, DDS

 $Sponsored\ by\ DentaQuest\ Partnership\ for\ Oral\ Health\ Advancement$ 

1:30pm- 3:30pm 2hrs CE

Live Mini-Implant Session

Todd Shatkin, DDS

Sponsored by Shatkin F.I.R.S.T.

Thursday, July 16, 2020 (Post-convention course)\*\*

8:00pm - 9:30pm 1.5hrs CE

"COVID-19: Health Disparities and the Unfinished Civil Rights Agenda"

Moderator: Cherae Farmer-Dixon, DDS, MSPH, MBA, FACD, FICD

Guest Panelists: James E.K. Hildreth, PhD, MD; Catherine Alicia Georges, EdD,

RN, FAAN and Reuben C. Warren, DDS, MPH, DrPH, MDiv

Sponsored by American Dental Association

Thursday, July 23, 2020 (Post-convention course)\*\*

8:00pm - 9:30pm 1.5hrs CE

Women's Health Symposium- A Tribute to the 50th Anniversary of Essence Magazine "Aspiring to Achieve a New Normal for African- American Women's Health"

Opening Remarks: Special Guest and Honoree

Ed Lewis, Co-Founder of Essence Magazine, Book Author: "The Man from Essence"
Guest Panelists: Sheila L. Armstrong, President, National Dental Association; Martha A.
Dawson, President, National Black Nurses Association; Linda Goler Blount, President and CEO,
Black Women's Health Imperative; Lakesha M. Butler, President, National Pharmaceutical
Association; Patrice Harris, President, American Medical Association (invited)
Co-Sponsored by Colgate-Palmolive and the Black Women Dentists of Southern
California